Oorlog in de kunst
Inleiding
Door de eeuwen heen hebben veel kunstenaars zich laten inspireren door oorlog en het gebruik van wapens. De kunst werd gemaakt om te kunnen laten zien hoe de kunstenaar zich heeft gevoeld over de oorlog of hoe ze er over denken. Al bij de Egyptenaren in hun hiërogliefen en op de muren van hun tempels, in de klassieke oudheid bij de beelden op de tempels van de Grieken en in hun beeldhouwwerken en bij de Romeinen als versiering op zuilen en triomfbogen, die vaak gedetailleerd versierd werden met als thema strijd. In de Middeleeuwen was er bijvoorbeeld het tapijt van Bayeux, en in de Renaissance periode (cultuur tijdperk na de Middeleeuwen) waren er kunstenaars als Michelangelo en Rubens die zich lieten inspireren door oorlog en strijd in hun kunst. In de achttiende eeuw was kunstenaar Goya bekend om onder andere zijn schilderij Executies van 3 mei 1808. De wereldoorlogen in de twintigste eeuw zijn vooral een inspiratie geweest voor kunstenaars als Dali, Picasso, Otto Dix, Anselm, Kiefer en Armando. Later werden foto’s van oorlogsgeweld soms wereldberoemd. Denk aan de foto van het meisje uit de Vietnam oorlog na het bombardement met napalm.
Wapens en oorlog in de kunst
Voorbeelden van kunst met als onderwerp oorlog of wapens:
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
![](https://primary.jwwb.nl/public/j/h/q/wapen-orion/bidmo8/kc.jpg?enable-io=true&enable=upscale&crop=459%2C248%2Cx1%2Cy0%2Csafe&width=409&height=221)
Titel: Oorlog in de mens
Kunstenaar: Francois Robert
Francois Robert kocht eens een metalen kistje waar nog menselijke resten in zaten. Daardoor is hij op het idee gekomen om van menselijke resten kunst te maken en wilde hij aandacht vragen voor de gevolgen van een oorlog.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
![](https://primary.jwwb.nl/public/j/h/q/wapen-orion/442ezx/kc2allekcmagweg.jpg?enable-io=true&enable=upscale&crop=607%2C344%2Cx0%2Cy0%2Csafe&width=416&height=236)
Titel: Harm Less
Kunstenaar: Sonia Rentsch
Zij maakte de prachtige serie van kunstwerken compleet gemaakt van gedroogde planten. Hiermee wil ze haar afkeer voor wapens laten zien.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
![](https://primary.jwwb.nl/public/j/h/q/wapen-orion/bso3ey/bv000001.jpg?enable-io=true&enable=upscale&crop=506%2C299%2Cx0%2Cy0%2Csafe&width=412&height=243)
Titel: wandkleed van Bayeux
Kunstenaar: onbekend. Er zijn vermoedens dat het de koningin Mathildis en haar hofdames zijn geweest, maar ook dat het is gemaakt in een beroemde school voor tapijt weven die dezelfde technieken gebruiken.
Het tapijt is 50 cm hoog en is 70 METER lang! Hiermee is dit het grootste wandkleed ter wereld. Het wandkleed van Bayeux heeft zijn naam te danken aan het feit dat het bewaard is gebleven in Bayeux in Frankrijk. Het is vermoedelijk gemaakt in 1068 n.C.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
![](https://primary.jwwb.nl/public/j/h/q/wapen-orion/5uriif/kctp4_5.jpg?enable-io=true&enable=upscale&crop=641%2C556%2Cx0%2Cy0%2Csafe&width=403&height=350)
Titel: Het aangezicht van de oorlog
Kunstenaar: Salvador Dali
Wat doet oorlog met het geweten van de geest? Dat is wat Salvador Dali waarschijnlijk wilde zeggen met dit gezicht. Dit werd geschilderd tussen het einde van de spaanse burgeroorlog en het begin van de 2de wereldoorlog.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Hieronder een koort filmpje uit De Wereld Draait Door waarin gesproken wordt over kunst dat is onstaan uit de Eerste Wereld Oorlog
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Oorlogen waarin kunst een grote rol speelden
Eerste Wereldoorlog
Tijdens de Eerste Wereldoorlog werden er veel kunstenaars gezien als misdadigers. Dit omdat er schilderijen waren gemaakt waarin geheime boodschappen in verwerkt waren. Er werden honderden kunstenaars opgepakt, maar vaak werd er geen bewijs voor gevonden. Veelal werden zij verdacht van spionage. Uiteindelijk werd er zelfs een wet ingediend, die luidde dat je niet buitenshuis mocht schilderen, of foto’s mocht maken van militaire constructies, havens en andere plaatsen die de vijand eventueel kon gebruiken. Deze wet heette DORA (Defence Of The Realm Act).
Tweede Wereldoorlog
In de Tweede Wereldoorlog hebben de nazi's in Europa meer dan 1.500.000 kunstwerken gestolen, dit was de grootste kunstroof ooit. De joden hadden een aanmeldingsplicht en moesten al hun spullen laten registreren. In het begin ging het om huizen, geld en bedrijven maar later ook kunst en andere huisraad. Zo wisten de Duitsers precies wat er te halen viel en er kwam zelfs een inleverplicht. Ook werd er een speciale rooforganisatie opgericht door de Nationaalsocialistische Duitse Arbeiderspartij en die werd ''Einsatzstab Reichsleiter Rosenberg'' genoemd. Zelfs tot op de dag van vandaag worden er in musea nog kunstwerken ontdekt die eigenlijk toebehoren aan anderen, en dus geroofd waren in de Tweede Wereldoorlog. In Nederland houdt de zogenaamde "Restitutiecommissie" (roofkunstcommissie in Den Haag) zich bezig met het ontdekken en terugbezorgen van roofkunst bij de rechtmatige eigenaren.
Beeldenstorm
De beeldenstorm is ontstaan in Steenvoorde op 10 Augustus 1566 doordat de Protestanten het niet eens waren met de Katholieken. Ze vonden dat de katholieken niet volgens de bijbel leefden en dat kerken sober ingericht moesten zijn. Boze protestanten sloegen katholieke beelden, schilderijen, glas-in-loodramen en altaren kapot, en dit allemaal speelde zich af in kerken, abdijen en alle andere katholieke gebouwen. Hierbij is erg veel religieuze kunst verloren gegaan.
Conclusie
Kunst is altijd een vorm van uiten geweest. Grote gebeurtenissen of stromingen hebben door alle eeuwen heen gediend als onderwerp. Dit zal niet veranderen. Doordat tegenwoordig de middelen moderner geworden zijn en meet bereikbaar zijn voor iedereen is er wel meer kunst gekomen, met ook andere vormen (verschillende media). De Kunst is door de eeuwen heen veranderd van klassiek naar modern, maar ook oorlog zal altijd een dankbaar onderwerp blijven om kunst over te maken, omdat het een extreem onderwerp is.